יש פתרון לבעיות ברכיים

כאבי ברכיים | בעיות ברכיים | טיפול בברכיים
הכאבים השכיחים והנפוצים ביותר מבין כל כאבי המפרקים, זאת לרוב עקב שחיקת סחוס ארטריטיס הנובעת מהעומס העצום על מפרק הברך.
יותר מ-60% מבני ה-50 ומעלה סובלים מכאבי ברכיים, אך גם צעירים יותר סובלים או עתידים לסבול מכאבי ברכיים. בקרב נשים שכיחות הבעיה גבוהה יותר ככל הנראה בשל גמישות יתר ברצועות, שגורמת לשינוי מהיר יותר בציר של הברך.
ממה נגרמים כאבי ברכיים ?
כאבי ברכיים נגרמים לרוב עקב שימוש יתר במפרק הברך.
1. שחיקת סחוס- הסיבה העיקרית לכאבי ברכיים, בעיקר בגיל מתקדם. התהליך מתפתח כאשר סיבי הקולגן העוטפים את העצם במפרק הברך נשברים ומים חודרים אל תוך המטריקס וגורמים להתנפחותו. סחוס מפרקי הוא חסר יכולת תיקון והתחדשות לאחר תחילת הופעת שחיקת סחוס – ארטריטיס, לכן חשוב לאבחן מוקדם ולמנוע הדרדרות מהירה. ישנן ארבע דרגות של שחיקת סחוס, כאשר בדרגה האחרונה הפתרון היעיל ביותר הוא ניתוח להחלפת מפרק. הדרך הטובה ביותר לאבחן דרגת שחיקת סחוס היא לבדוק את המרווח בין שתי עצמות במפרק הברך בצילום רנטגן בעמידה.
2. קרע במיניסקוס (סהרון) – גם בעיה זו נפוצה בין הגורמים של כאבי ברכיים. המיניסקוס, הינו רצועה אלסטית, פנימית וחיצונית למפרק הברך, בצורת חצי סהר. תפקידו בלימת הזעזועים וייצוב הברך. עם הזמן המיניסקוס מאבד את הגמישות ועלול להיקרע.
3. משקל עודף – לאנשים בעלי משקל עודף העומס על מפרק הברך מתגבר. ירידה של 5% ממשקל הגוף יכולה להקטין משמעותית את הסיכוי לסבול משחיקת סחוס בעתיד ובהווה.
4. החלקה לקויה של הפיקה – תפקיד חשוב של הפיקה הוא הסטת גיד הפיקה מציר התנועה בברך. בזמן הפעלת מפרק הברך מחליקה הפיקה על גבי השקע הטרוכליארי, לכן אין זה מפתיע כי במפרק זה מצוי סחוס מפרקי העבה ביותר בגוף. כשל חריף במפרק יתבטא בקרע, שבר או כאבי ברכיים בחלק הקדמי של מפרק הברך. לרוב ישנה רק הטייה של הפיקה, פריקת הפיקה תופיע בהמשך כאשר במפרק הברך תתרחש שחיקת סחוס בדרגה מתקדמת.
5. ברך נוקשה וכואבת – אלה שמכירים בעיה זו בעלי כאבי ברכיים קשים וממושכים עד לכדי איבוד היכולת להתנייד באופן עצמאי. אי שימוש במפרק גורמת לדילדול השרירים והעומס מכביד על מפרק הברך בלבד. הפגיעה התפקודית מובילה גם להדלדלות צפיפות העצם (אוסטיאופורוזיס) אשר יכולה להופיע תוך חודש מתחילת הסימפטומים.
6. פגיעות מקומיות – פגיעות במפרק הברך כתוצאה מפעילות לא נכונה, תאונות ספורט מכל סוג שהוא ומחול. אלה ניתנות לאבחנה קלינית או הדמייתית והטיפול שניתן הוא בהתאם.
7. מבנה מפרק הברך – מפרק הברך הוא אחד המפרקים המורכבים והפגיעים ביותר בגוף. המפרק מפגיש בין שתי עצמות ארוכות (ירך ושוק) והוא נושא משקל, כך שהעומס הפועל עליו גדול במיוחד. מפרק הברך הוא בלתי יציב מבחינה מבנית ומגוון תנועותיו הם: כפיפה ופשיטה, סיבוב השוק ביחס לירך, החלקה קלה קדימה ואחורה.עם שימוש היתר במפרק הוא מתקשה לעמוד בעומסים הנדרשים ממנו. כאבי ברכיים עלולים להגרם גם ממבנה גוף לקוי רגלי X , רגלי O וכו'. כך כאבי ברכיים הם השכיחים ביותר בכל שכבות הגיל.
8. הפרשת הנוזל הסינוביאלי – מאחורי מפרק הברך נמצאת קופסית הסינוביום אשר מייצרת את הנוזל הסינוביאלי. הוא משמש כ"גריז" המאפשר הקטנת החיכוך בין הסחוסים. כאשר חל כשל ביכולת התפקוד של מפרק הברך הקופסית מפרישה כמות מוגזמת של נוזל סינוביאלי, על מנת לפצות על חוסר החיכוך, עד להיווצרות נפיחות במפרק. לכאורה, במפרק הברך אין עצבים ולכן נראה כי זו הסיבה העיקרית להופעתם של כאבי ברכיים.
אפיון כאבי ברכיים
כאבי ברכיים מופיעים בגלים: יש התלקחות בדרגת שחיקת סחוס התחלתית ואחריה הקלה טבעית עד שנדרש טיפול פולשני . ההתקפים משתנים או מותנים גם על ידי מזג האוויר, אף על פי שאין הוכחות מדעיות לקשר זה. כשמתחילים הכאבים, הצילומים עדיין לא מעידים על שחיקת סחוס, אך בהמשך ציר הברך משתנה וניתן לראות בצילום רנטגן כי הרווח בין שתי העצמות קטן ובמקרים קשים חל שינוי במבנה השלם של העצם, כמו היווצרות ציסטות וזיזים גרמיים, שגורמים לחריקות ולכאבים קשים.
אמצעי הדמייה עיקריים לאבחון כאבי ברכיים
1. צילום רנטגן –משתמשים בשיטה זו בעיקר לאבחון שברים. צילום ברכיים בעמידה מסייע באבחון דרגת שחיקת סחוס.
2. מיפוי עצמות – הבדיקה מתבצעת במכון לרפואה גרעינית. מיפוי עצם משמש לאבחנה של שחיקת סחוס, קרע במיניסקוס, חוסר אספקת דם לעצם, גידולים וגרורות, שברים, דלקות ובירור כאבי ברכיים שמקורם לא ברור. הבדיקה מאוד רגישה ומדוייקת.
3. CT – בדיקת סי-טי נפוצה מאוד כיום כי היא מאפשרת לזהות ולאבחן מחלות רבות בשלב מוקדם. למשל, כאבי ברכיים שמקורם בדרגה התחלתית של שחיקת סחוס.
4. MRI – בדיקה המבוססת על שדות מגנטיים רבי עוצמה ובגלי רדיו כדי ליצור הדמיה של איבר הגוף הרצוי. בבדיקה זו ניתן לאבחן בעיות בעיקר ברקמות רכות, כמוקרעים ברצועות, במיניסקוסים. הבדיקה מסורבלת ואורכת זמן ארוך יחסית לבדיקות ההדמייה השונות, מצד שני היא המדויקת ביותר והיא נטולת קרינה.
סוגי טיפולים לפתרון והקלה בעניין כאבי ברכיים
טיפול שמרני:
1. חיזוק שרירים – להורדת העומס ממפרק הברך לשרירים. בין האפשרויות הקיימות נמצא: פזיותרפיה, הידרותרפיה (חיזוק שרירים במים), נעליים לפיזיותרפיה דינאמית ("אפוס, MBT) וכו'. בשחייה, למשל, אין זעזועים ואף מתחזקים השרירים במהלכה
2. תוספי מזון שמכילים חומרים שמשמשים להצמגת הנוזל הסינוביאלי – מגה גלופלקס, זריקת "כרבולת תרנגולת", ART 50 וכו.
3. תרופות נוגדות כאב ודלקת – מטרתן להפחית את עוצמת הכאב וכך לשפר את תפקוד מפרק הברך.
4. רפואה אלטרנטיבית
5. ירידה במשקל
6. שימוש בעזרים – ברכיות, מדרסים, עזרי הליכה, מקל הליכה וכדומה. שימוש בציוד הולם – נעלי ספורט טובות המיועדות ספציפית לפעילות
7. פעילות נמוכת זעזועים – בירידה מהירה במדרגות מופעל על מפרק הברך פי 7 ממשקל הגוף, בריצה סופג הגוף פי ארבעה ממשקלו, בהליכה – פי 2 בלבד עדיף כמובן על משטחים רכים וישרים. במשחקי כדור המשלבים קפיצות וריצה, ככדורגל וכדורסל, מופעלים לחצים גבוהים על הברכיים.
8. ביצוע של חימום והרפיה – בתחילת פעילות הדורשת מאמץ ובסופה.
חשוב! השימוש בטיפולים אלה לא יכול להביא לשיפור דרגת שחיקת סחוס, ולכן הטיפול ישיג הקלה זמנית בלבד בהופעת והישנות כאבי ברכיים.
טיפול פולשני:
1. הזרקות חומצה היאלרונית – החומצה מופקת מכרבולת של תרנגול או מחיידקים שעברו הנדסה גנטית. המרכיב העיקרי בחומצה זו הוא נוזל צמיגי, זהה לנוזל הסינוביאלי במפרק הברך. מטרת הזרקה זו, היא להקל על ציר הברך ולטפל בהישנות דלקות. גם טיפול זה יעיל באופן זמני בלבד
2. הזרקת קורטיזון – שימוש בסטירואידם להקלה בהופעת והישנות כאבי ברכיים.
3. ארתרוסקופיה – זהו תהליך פולשני, בו עושים שימוש בהחדרת סיבים אופטים דרך שני חורים בברך, המנתח רואה על צג את תוך המפרק ויכול לאבחן במדויק כאבי ברכיים, לטפל בקרע במיניסקוס ועוד.
4. החלפת ברך חלקית – החלפת החלק הפגוע במתכת , כך יורד העומס מהחלק הפגום בברך ועובר לחלק התקין. בד"כ השיקום מניתוח זה הוא מהיר יחסית, אך תוך זמן קצר עלולה להיווצר שחיקת סחוס בחלק התקין של הברך.
5. החלפה טוטאלית של מפרק הברך – רצוי שבחירה בפתרון זה תיעשה רק אחרי שמוצו כל האופציות הטיפוליות האחרות. בניתוח מחדירים תותב שעשוי סגסוגת או מטיטניום. בין שני החלקים שמוחדרים נמצא חומר פלסטי גמיש. החיסרון בניתוח הם הכאבים לאורך זמן ומשך ההתאוששות הארוך. יש לחזור על ניתוח זה לאחר שהמפרק התותב מתבלה ויש להחליפו.
טיפול חדשני:
טיפול בתהודה מגנטית בדומה לבדיקת MRI בטכנולוגית MBST . שיטה המטפלת בשורש בעיית שחיקת סחוסים – ארטריטיס, הגורם העיקרי לכאבי ברכיים. הטכנולוגיה מסייעת לגוף בתחזוק חילוף החומרים הטבעי, ולעלייה בעובי שכבת הסחוס. השדה האלקטרומגנטי פועל באופן בלעדי על תאים פגועים, אשר בהם האנרגיה הפוטנציאלית היא מתחת לנורמה .MBST הוא טיפול מתמשך שהשפעותיו מתקיימות לזמן ארוך. עם הצלחת הטיפול, נוצרת שכבת סחוס עבה יותר, ונפתרים הסימפטומים, כאבי ברכיים, מוגבלות בטווחי התנועה, דלקות וכדומה.